Oglas

Zaboravite margarin: Poznata slastičarka savjetuje kako da suhi kolači budu prhki i tope se u ustima (3 zlatna pravila)

author
N1 BiH
13. dec. 2025. 08:55
vjeti
Božićni kolači

Suhi kolači su nezaobilazan klasik na svakom prazničnom stolu, ali i omiljena poslastica tokom cijele godine. Iako na prvi pogled djeluju jednostavno, upravo ovi sitni zalogaji traže preciznost, strpljenje i vrhunsku tehniku. Kako bismo ove sezone izbjegli greške, potražili smo savjete od najbolje.

Oglas

Nika Čavlović, koja je proglašena najboljom slastičarkom u Hrvatskoj u 2025. godini i koja je dio svog zanata kovala u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, otkrila je tri ključna trika koja garantuju uspjeh.

1. Zlatno pravilo: Margarin je zabranjena riječ

Prvi savjet tiče se osnove svakog dobrog kolača – namirnica. Nika ističe da se kvalitet sastojaka u završnom proizvodu itekako osjeti.

  • Maslac vs. Margarin: Nemojte zamjenjivati maslac margarinom. Prava masnoća daje onu prepoznatljivu teksturu i ukus.
  • Vrhnje: Uvijek birajte pravo vrhnje za šlag umjesto biljnih zamjena.
  • Začini: Ne štedite na cimetu, vaniliji ili klinčićima, jer se njihova intenzivnost smanjuje tokom pečenja.

2. Trik sa škrinjom za savršeno prhko tijesto

Ako vam se događa da keksi budu žilavi umjesto prhki, Nika ima rješenje koje koristi u profesionalnoj kuhinji. Temperatura je ključna! "Sastojci moraju biti jako hladni. Ja sve suhe sastojke stavljam u škrinju (zamrzivač), dok jaja idu u frižider," otkriva slastičarka.

Tek kada se sve dobro ohladi, pristupa se izradi tijesta. Još jedna važna napomena: miksajte minimalno. "Tijesto se treba miksati tek koliko je potrebno da se poveže. Ako se previše miksa, razvit će se gluten i tijesto će postati žilavo," upozorava Čavlović.

3. Tajni sastojak koji svi zaboravljaju

Treći savjet možda zvuči neobično za slastice, ali je presudan. "Iako se često zanemaruje, sol je jedan od najvažnijih sastojaka u slastičarstvu," naglašava Nika.

Sol nije tu da kolač učini slanim, već da pojača ostale ukuse. "Koristite sol u svemu – u keksima, kremama, džemu, otopljenoj čokoladi. S vremenom ćete shvatiti koliko sol podiže ukus kolačima i desertima," zaključuje ona.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama